Tuesday, February 4, 2020

Airbnb срещу Booking.com, кое да изберем?


Airbnb срещу Booking.com, кое да изберем?



Пътуващият българин, който търси да резервира стая или апартамент онлайн, обикновено първо се сеща за booking.com. Макар и най-популярният избор, той съвсем не е най-изгодният, а понякога претрупаният им сайт ни залива с огромен брой опции, повечето, от които неподходящи.

Има и друг по-лесен и удобен вариант и това е набиращата все по-голяма популярност в България платформа airbnb.com, компанията която за десет години надмина по пазарна капитализация утвърдени гиганти в хотелиерската индустрия като Хилтън и Интерконтинентал Хотел Груп.

Използвали сме и двата сайта за многобройни пътешествия и познаваме добре предимствата и недостатъците им. Освен това ще ги сравним и от гледна точка на хотелиер или човек, който предлага място за настаняване.

Photo by Arthur Yeti on Unsplash

Airbnb срещу Booking за пътешественици


Airbnb води:

1. Цените за нощувки в централната част на популярни европейски дестинации като Атина, Будапеща, Копенхаген, Милано и др. са по-добри в платформата на Airbnb. Това обикновено са малки апартаменти с възможност за настаняване на двама до четирима души. За същата цена може да се нощува в двойна стая в бюджетен хотел като Holiday Inn Express или подобен, но такива хотели обикновено са в покрайнините или до летището в съответната дестинация.

2. Вероятността да ви посрещне местен човек и да получите ценна информация за забележителностите, ресторантите, транспорта и други полезни неща резервирайки чрез Airbnb е много голяма. Т.нар. superhosts са собственици на места за настаняване, с богат опит, които обикновено също са пътешественици и могат да Ви дадат безценни съвети още при пристигането. Колко пъти сте получавали такива съвети при пристигане в бюджетен хотел?

3. Сайтът на Airbnb е шедьовър по отношение на функционалност и естетика. Изчистеният интерфейс и добре представени дестинации и обекти за настаняване дават възможност бързо и удобно да намерите апартамента, който търсите, сравнявайки го с останалите в района по различни критерии. Има възможност за сортиране на резултатите и по това дали принадлежи на superhost, макар че в по-популярните туристическите дестинации цените на тези апартаменти са по-високи заради по-високото качество на услугата, което предлагат.

Booking.com има предимство:

1. За някои от апартаментите в платформата все още е възможно да резервирате без абсолютно никакъв финансов ангажимент и да платите в момента на настаняване. Броят им беше дори и по-голям преди няколко години, но все още ги има най-вече в страните от Източна Европа. В Airbnb това не е възможно, тъй като плащането става с карта в момента на резервиране, дори и това да е няколко месеца преди пътуването.

В крайна сметка изборът зависи от това дали пътувате с ограничен бюджет и дали искате да се запознаете с местен човек, който да Ви разкаже за мястото, което посещавате. Ако това е така и сте решили да опитате с Airbnb, регистрирайте се с този линк и ще получите бонус от 20 евро след като направите едно пътуване през платформата: https://www.airbnb.com/c/stoyanp7?currency=EUR

Ако решите да изберете Booking.com за пътуването си и нямате регистрация, направете я тук: https://account.booking.com/register



Photo by Daniil Vnoutchkov on Unsplash

Airbnb срещу Booking за бизнес с нощувки

Тук ще направим директно сравнение между платформите по най-важните параметри.

1. Комисионата, която клиентът плаща и в двете платформи е около 15% от крайната цена на всяка нощувка, но докато в Airbnb, тя е записана ясно като такса за обслужване (service fee), booking.com твърди, че клиентите не плащат комисиони. Разбира се никой не е толкова наивен да вярва, че компания с приходи $15 млрд. долара за предходната година работи безплатно. Комисионата е включена в крайната цена и бива удържана преди съответния хотел или място за настаняване да получи плащането или ако клиентът сам плаща на място, booking.com изпраща фактура на собственика след това.

2. За разлика от Booking.com в Airbnb не само мястото за настаняване, но и самите клиенти получават оценка. Това гарантира прозрачност и коректност и от страна на клиентите, които вече не могат да се скрият зад анонимни профили. Повечето клиенти са коректни, но има малък процент некоректни и вечно недоволни, които вече не могат да злоупотребяват с доверието на останалите. Освен това Airbnb има опция за проверка на самоличността на потребителите в платформата и Вие като собственик на хотел или място за настаняване може да откажете да приемате резервации от клиенти без потвърдена самоличност.

3. Едно от най-големите предимства на Airbnb е удобното плащане. Клиентът плаща онлайн когато резервира, а Вие получавате това плащане до 24 часа след настаняването. При Booking.com има различни варианти – онлайн, кеш на място, банков превод и също Вие да получите номер на кредитна или дебитна карта и сами да обработите плащането. Ако клиентът реши да плати онлайн и Booking.com обработи плащането ще трябва да чакате дълго – до 45 дни след нощувката за да си получите парите. Това е така защото Booking.com плаща на 15 число на месеца следващ този, в който е била нощувката (което е изключително удобно за тях, без съмнение!) 

Дори съвсем бегъл анализ показва, че в платформата на Airbnb има равнопоставеност на двете страни, докато Booking.com приоритизира клиента и собствените си печалби, което е изцяло за сметка на собствениците на хотели и места за настаняване.

Booking.com засега е по-голямата от двете платформи и ако не сте в нея, това със сигурност ще повлияе негативно на приходите Ви. Най-добрият вариант е да се регистрирате и в двете платформи, но да приоритизирате (например като направите малка отстъпка в цената, периодични промоции и др.) тази, която смятате, че е по-коректния бизнес партньор за Вас.

Ако още нямате регистрация в Airbnb, този линк ще ви донесе 50 евро бонус след като регистрирате обекта си и посрещнете първият си клиент: https://www.airbnb.com/r/stoyan

Ако още нямате регистрация в Booking.com, този линк ще ви спести комисионата за първите 5 резервации: https://join.booking.com/r/d/ed4ee02c

No comments:

Post a Comment